top of page

Interview med Amalie Harris Barfod fra Rewild Studio


Photo: Anna Kjær Voss

En solrig eftermiddag i november lige inden skumringen var jeg ude at spadsere på Assistens Kirkegård med Amalie Harris Barfod, som har firmaet reWILD Studio, og som jeg er stødt på igennem Instagram.

Amalie er naturelsker med stort N, og den kærlighed som hun har til naturen ønsker hun at dele med så mange som muligt gennem sit arbejde med reWILD Studio. Hun tilbyder blandt andet workshops til forældre og børn, hvor de kan gå på opdagelse i, hvordan et økosystem fungerer og bygge deres eget lille lukkede økosystem i et patentglas, som kan tages med hjem og studeres nærmere. Amalie arbejder også på at få det grønne ind i vores hjem ved at sælge sine fine planteuroer og dekorationer.

Amalies partner Simon, som er samer og kommer fra det aller nordligste Sverige, har sammen med sin familie nogle hytter, som Amalie og han tager op til så ofte de kan. Men det er ikke bare lige en smuttur. Rejsen dertil tager omkring 24 timer med nattog. Men Amalie nyder heldigvis lange togture, hvilket jeg så udemærket kan følge hende i. Tog er den bedste transportform!

Men nu til interviewet..


Hvad betyder naturen for dig?

For mig er naturen kilden til den vigtigste viden vi har adgang til. Uanset om vi vil lære om vores velbefindende, udviklingsprocesser eller det at skabe noget. Vi kan altid hente store mængder af inspiration i naturen. Naturen har 3,8 billioner års erfaring, som vi kan overføre til alt det vi vil skabe og gøre i livet. Det er ekstremt spændende, og jeg føler mig så taknemmelig for, at jeg har naturen som min mentor.

Jeg mener, at naturen er vigtig for os mennesker til at få os til at føle os afslappede og glade. Personligt betyder naturen for mig mere ro, mere refleksion og dermed mere energi og lyst til at skabe. Jeg bruger bl.a. denne kærlighed til naturen i de workshops jeg udbyder. De har til formål at lære børn, hvordan økosystemet fungerer ved at lave et lille imiteret økosystem i et lukket patentglas, som børnene får med hjem og kan kigge på hverdag. På den måde lærer de, hvordan de naturlige processer virker, hvad de har brug for for at trives, og hvad der sker, hvis de rette forhold ikke er der.

For mig er naturen en kilde til glæde, refleksion og vækkelse af sanserne. Det er fra naturen jeg henter meget af min inspiration og den glæde, som får mig til at føle mig fri til at leve et meningsfyldt liv og skabe det jeg brænder for. Det tror jeg bl.a. har noget at gøre med at være omgivet af noget større end en selv. At mærke og forstå, at vi alle er med i et større kredsløb. Vi mennesker er også natur. Vi er en del af naturen og ikke en fremmed art, der er frakoblet fra den. Det er vigtigt at forstå, hvis vi skal kunne leve i balance med den, være en del af det større kredsløb på en måde, hvor alt liv kan trives.

Et menneske går igennem nogle af de samme processer som et lille blad gør. Et frø fødes, vokser sig sund og stærk, vokser sig større og forvandler sine former, dufte og farver. Vi springer ud og er fulde af energi i nogle perioder eller sæsoner af vores liv, og har lavere energi og er måske mindre glade til andre tider. Præcis ligesom planterne blomstrer og springer ud om foråret og sommeren med masser af energi og om efteråret og vinteren lukker ned, kaster bladene, går i hi og samler energi til når foråret og sommeren vender tilbage, og planten på ny vil blomstre igen. På samme måde har vi mennesker behov for stilhed, at regenerere og samle fornyet energi. Vi er i en evig bevægelse af forskellige faser i livet. Og det er hverken dårligt eller godt, det er bare sådan det er.

Naturen invitere til at lytte, til sig selv og til de indre værdier vi har. Når vi lytter, virkelig lytter, så er det også meget nemmere at være empatisk overfor sig selv, sine medmennesker og naturen, og at komme ned i tempo og undgå stress. Jeg tror på, at jo mere vi kan være stille og i kontakt med os selv, jo mere kærlighed og empati har vi at give til vores omgivelser. Mennesker såvel som planter og dyr og alt derimellem.


Photo: Rewild Studio

Hvilken følelse giver det dig at være i naturen?

Når jeg går en tur i skovene går jeg aldrig ad stien. Jeg elsker at gå på ujævne overflader, så jeg skal være opmærksom på, hvor jeg sætter mine fødder og bruge mine sanser - se, dufte og høre. Det giver mig en følelse af ekstremt afslappethed og af at være koblet med naturen. Vi er jo også natur, vi mennesker, men vi er kommet meget langt væk fra den mentalt og fysisk, så det er ikke en forståelse alle har.

Naturen giver mig en følelse af at være koblet til hele jorden og samtidig føle en enorm taknemmelighed for at være en del af hele det univers vi lever i. Hele kredsløbet. Taknemmelighedsfølelsen giver mig ekstremt meget energi til at skabe mere fokus på, hvad naturen er for en størrelse. Og det er netop følelsen af taknemmelighed, der har giver mig lysten til at videreformidle, hvad naturen kan, hvilket bliver gjort gennem de workshops reWILD Studio udbyder, og dem er der fuld knald på for øjeblikket. Der er flere og flere, der får øjnene op for, hvor vigtig naturen er for vores velbefindende.


Hvad betyder bæredygtighed for dig?

Jeg synes, at selve begrebet bæredygtighed inviterer os til at passe på det vi har. At bære noget på en dygtig måde. At bære med omsorg. At leve med et bæredygtigt mindset, betyder for mig at være opmærksom på hvilke valg vi træffer, og hvad de valg har af konsekvenser for andet liv omkring os. Det er og har altid været vigtigt at handle med det formål at skabe en verden, hvor der er plads til at alt liv kan trives. For mig starter bæredygtighedens terminologi med at sætte fokus på, hvordan vores tankemønstre er, og hvorfor vi træffer de valg vi gør. I reWILD Studio har jeg meget fokus på at fortælle om, hvordan naturen fungerer, og hvad vi kan lære fra den. At det er vigtigt at bruge tid i den og virkelig koble sig til den for at lære, at vi er en del af naturen. Jeg har fokus på vores tanker om den, hvordan vi forholder os til natur og stiller spørgsmål så som ‘Er vi en del af naturen?’. Det sætter ofte gang i menneskers tanker om vores forhold til naturen, og at vi ikke er adskilt fra naturen.

Bæredygtighed handler i høj grad også om, hvordan vi holder os selv og vores væsen bæredygtigt. Du kan købe bæredygtigt, mindske dit forbrug i alle henseender, hvilket er ekstremt vigtigt i det samfund vi lever i i dag, hvor forbrug er en stor del af mange menneskers liv. Men det er også ekstremt vigtigt at være bæredygtig i sig selv. Her mener jeg f.eks. at kunne lukke dine øjne, trække vejret, mærke hvem du holder af og hvad du er taknemmelig for, tage valg i dit liv der gør dig glad og på samme tid respektere dine omgivelser, være nysgerrig og fravælge det, der stresser dig og gør dig i dårligt humør. Det kræver øvelse! Men det er det vigtigste i forhold til at leve et liv fyldt med kærlighed, empati og glæde! Vi vil jo allesammen gerne være glade og have et liv fyldt med overskud, og det er en skill i sig selv, som alt andet. Vi bliver ikke bare gode mennesker ud af den blå luft. Vi træner fra vi er helt små og bliver hjulpet på vej af vores medmennesker og naturen. Det kræver viljestyrke og kærlighed til sig selv først og fremmest.


Kan man sige, at du har en større vision eller agenda med reWILD Studio?

Ja det kan man! :)

Min vision er at skabe så meget empati for naturen som overhovedet muligt. Jeg tror på, at jo mere kobling og empati vi kan frembringe, ved at være i naturen, lære hvordan den fungerer, lære hvordan vi kan leve i balance med den og tage vare på den, jo mere empati og forståelse har vi for, hvordan vi skal behandle vores hjem på jorden.

Den opgave jeg har stillet mig selv er at skabe et univers som mennesker gerne vil træde ind i og være en del af, og indtil nu er det gået strygende. Jeg tror på, at folk gerne vil være den bedste udgave af dem selv, og hvis mulighederne er der til at være det, så vil det være det der sker.

Jeg skaber en inspirationskilde til en empatisk måde at tænke og være med naturen på og opmuntrer folk til at gøre det samme. Så visionen i reWILD Studio er kort sagt at skabe empati for naturen igennem forskellige håndgribelige initiativer.

reWILD Studio er stadig et forholdsvis nyt initiativ, men er så småt ved at vokse sig større. Jeg har lige ansat en fantastisk kvinde til at holde workshopperne for børn og er hele tiden i bevægelse i forhold til, hvad fremtiden skal bringe, og hvordan jeg kan favne flere mennesker til at sprede dette budskab.


Photo: Maria Thulin

Hvad inspirerer dig?

Jeg elsker kunst og har selv gået på kunstskole, hvor jeg bl.a. lavede moskuplen som man kunne stille sig ind under og dufte til mosset og være helt i ét med det. Jeg elsker kunst, der sætter fokus på det at sanse og være med naturen. Olafur Eliasson er en stor inspiration som netop formår at skabe en atmosfære, hvor vi lægger mærke til det fantastiske i naturen.

Udover naturen som er en af mine største inspirationskilder bliver jeg selvfølgelig også inspireret af andre mennesker. Min partner, Simon Mulk, som har Gallak Crafts, er en stor inspirationskilde for mig. Han formår virkelig at formidle budskabet om netop det at tage godt vare på naturen. Vi har begge to mange af de samme værdier og arbejder i samme retning, hvad angår det at have empati og forståelse for naturen. Vi er i gang med et kunstværk som sammenfatter vores kærlighed og inspiration for naturen.

Jeg må også nævne Janine Benyus, som jeg synes man skal slå op, hvis man ikke kender til hende. Kort sagt arbejder hun med det der kaldes Biomimicry, som handler om at kigge på, hvordan naturen fungerer i forskellige sammenhænge og så få guidance af dens viden til at lave det man nu engang vil lave. Slå hende op, det er vigtigt og så inspirerende!

Mit arbejde er ikke et arbejde, der ikke er en del af min personlighed. Jeg er så taknemmelig for det jeg laver, og jeg er så taknemmelig for al den viden og inspiration, der bare ligger derude og venter på at blive opdaget.


Info om Amalie og Rewild Studio Du kan finde Amalie online her: www.rewildstudio.com https://www.instagram.com/rewild.studio/

Eller fysisk  i hendes studio på Sankt Hans Gade 17 på Nørrebro i København.

Interview af: Anna Kjær Voss

Photo: Rewild Studio

29 views0 comments

Comments


bottom of page